live support

Rygården

Vi har jordärtskockor till försäljning from september månad.
50 kr / kilo - Ekologiskt odlade

Jordärtskockan är mycket dyrare än både potatis och kålrot.
För ett enda kilo av den söta rotfrukten kan man få betala upp
till 100 kr i affären!
Men så är den också en förnämlig ingrediens i såväl gratänger
som stuvningar. Jordärtskockor används mest för sin fina smak.
De är näringsrika, ätliga jordstamknölar. De innehåller inulin,
en stärkelseart som är uppbyggd av fruktsocker, vilket gör dem
lämpliga för diabetiker.

Jordärtskockor är mer eller mindre knöliga. Skalet är tunt, fruktköttet
är vitt och saftigt. Det mörknar något vid kokning därför kokas de bäst
med skalen på eftersom de missfärgas mycket snabbt efter skalning.
Om de skalas måste de genast läggas i kallt vatten, för att inte mörkna.
De kokas mjuka i lättsaltat vatten, serveras varma med smör.
De kan gratineras med t ex ostsås, passeras och användas i soppa eller puré.
Jordärtskocka kan också användas rå i sallader.
Prova att varva potatis och jordärtskockor nästa gång du gör potatisgratäng!
Se även vårt recept nedan...

  Ett av våra skockfält



Jordärtskocka
Helianthus tuberosus
Asteraceae

Utseende och ursprung.
Jordärtskockan som är en nära släkting till solrosen kommer
ursprungligen från Nordamerika. Den kom till Europa på
1600-talet och till Sverige 1640.
 ett av våra solrosfält

Till skillnad från solrosen är jordärtskockan flerårig och den
har underjordiska utlöpare som i spetsarna utvecklar oregelbundet
formade knölar med en hög halt av inulin. Det är dessa underjordiska
knölar man använder. Plantan växer varje år till 2-3 meters höjd, har
kraftiga stjälkar, smalare blad än solrosen och en något mindre blomkorg.

Näringsinnehåll.
100 g jordärtskocka innehåller 7-75 kcal  (energiinnehållet ökar med
lagringstiden), 4 mg C-vitamin, 3,4 mg järn, kalcium och fosfor.
Jordärtskockan innehåller dessutom inulin, en sockerart lämplig för diabetiker.

Förvaring.
Jordärtskockorna bör lagras svalt och fuktigt.

Användningssätt.
Soppor, gratänger, stuvningar, grytor, puré, barnmat mm.
Smaken på jordärtskockan är något säregen, påminner om svartrot.

Rygården´s Jordärtskocks gratäng
Skär skockorna i kvarter, fyll en ungsform med hög kant.
Häll på 0,5 grädde och fyll på med mjölk så skockorna "står"
helt i mjölk/grädde blandningen. Strö riven ost över dem, tex
smakrik parmesan eller blåmögelost, tex Wanås ädel.
Grädda i ugn tills skockorna känns helt mjuka när du sticker dem och
grädde/mjölk blandningen har halverats.

Rostade jordärtskockor
Förväll jordärtskockorna. Låt svalna och skala dem.
Dela jordärtskockorna i kvartar. Stek dem i olivolja tills de blir gyllene.
Torka dem lätt på papper. Lägg dem i ugnsfast form och rosta dem i ugnen i ca 15 minuter.